Cleanbits-webshop is gesloten per 1 oktober 2012!

Per 1 oktober 2012 is de Cleanbits-Webshop gesloten.

Vanaf 1 februari 2007 was het mogelijk om via Cleanbits grijs gehoste sites te vergroenen door de aankoop van in eerste instantie CO2-credits, en later door boomaanplant of de aankoop van groene energie-certificaten.

In de afgelopen 5,5 jaar is er veel veranderd. Begin 2007 waren slechts een handjevol hosters groen, en de mogelijkheden voor site-eigenaren om een groen hostingbedrijf wat aan hun specifieke wensen voldeed te vinden waren beperkt.

In samenwerking met SIDN heeft Cleanbits een aantal keren de (groene) ontwikkeling van het .nl bekeken, en inmiddels is ruim 65% van het .nl domein groen gehost. Hiermee is het in principe voor alle site-eigenaren mogelijk geworden om een passende groene hoster te vinden.

De oprichters van Cleanbits werken inmiddels voor het eruit voortgekomen The Green Web Foundation, die enerzijds een open database beheerd met (details van) groene hosters en datacenters, en anderzijds deze informatie voor gebruikers ontsluit door middel van The Green Web Addons. Hierdoor is al surfend te zien welke sites door wie groen gehost worden. Inmiddels zijn er sinds december 2010 meer dan 25 miljoen checks op websites en zoekresultaten wereldwijd uitgevoerd. De Foundation is in 2011 financieel ondersteund door Greenchoice en in 2012 door SIDN. De benodigde infrastructuur wordt gesponsord door Leaseweb.

Cleanbits blijft de komende jaren wel bestaan als overzichtssite voor groene hosters. In de loop van de tijd zal The Green Web Foundation die functionaliteit overnemen.

We willen alle klanten bedanken voor het vertrouwen in Cleanbits, en we zijn er trots op dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de verduurzaming van het Nederlandse Internet.

Arend-Jan Tetteroo
René Post