Artikel Emerce: Duurzaam Ondernemen leeft niet in ICT-branche

Duurzaam Ondernemen leeft (nog) niet in de ICT-branche, aldus een recent artikel op de nieuwssite Emerce.

Hoewel grote bedrijven al jaren bezig zijn om te vergroenen, moet dat proces in de Internet-sector nog op gang komen, al is het alleen maar omdat de klant het verlangd.

Cleanbits heeft contact met (vrijwel) alle groene hosters in Nederland, en we kunnen zeggen dat een groeiend deel van het Nederlandse Internet groen gehost is, ongeveer 30% in 2009 tegen nog 11% in 2008. Tegelijkertijd weten we dat het nog een kwetsbare ontwikkeling betreft: zo zijn er een aantal grote ondernemingen die nog niet hebben besloten of ze groen blijven in 2011, en kan het groene deel zomaar ineens ook weer een stuk lager uitkomen.

Het besef dat een deel van de klanten bij ze gekomen is juist vanwege het groene imago, is niet altijd bij het management aanwezig. Cleanbits probeert ze hierop aan te spreken, juist ook omdat de bedragen voor vergroening voor een grote hoster relatief erg laag zijn, is er weinig reden om niet die stap te maken. Vooral ook omdat vrijwel ieder hostingbedrijf wel overheden als klant heeft, die straks alleen nog maar duurzaam in mogen kopen, lijkt een besparing op groene energie niet de meest slimme manier van zakendoen. Maar het is duidelijk dat het bewustwordingsproces rondom dit issue nog in volle gang is.